Koszyk Twój koszyk jest pusty ...
» REGULAMIN ZAKUPÓW i POLITYKA PRYWATNOŚCI

Kategorie

Producenci

Kontakt

Obsługiwane płatności

  • płatności

REGULAMIN ZAKUPÓW i POLITYKA PRYWATNOŚCI

REGULAMIN I POLITYKA PRYWATNOŚCI

Gwarancja zwrotu pieniędzy

W naszym sklepie niczym Państwo nie ryzykują. Jeśli wybiorą Państwo nieodpowiedni produkt, można go zwrócić do 14 dni od daty otrzymania przesyłki. Ta zasada nie dotyczy produktów ze statusem „ dostępny na zamówienie”, który mają włosy na taśmach Hairdreams. Włosy na taśmach Hairdreams ze względu na zakup ich za granicą nie podlegają zwrotowi dlatego prosimy o rozważny ich zakup. Zwracany produkt musi być nienaruszony, nieużywany, oryginalnie zapakowany (włącznie z nienaruszonym opakowaniem foliowym, lub zabezpieczeniem jeśli takie posiada). Pieniądze zwrócimy przelewem bankowym na wskazane konto.

Zamówienie

Po dokonaniu zamówienia, na Państwa e-mail zostanie przysłane automatyczne potwierdzenie jego przyjęcia. Wysyłki zamówień są realizowane w każdy dzień roboczy. Zamówienie z formą płatności "przelew bankowy" są realizowane w momencie zaksięgowania pieniędzy na naszym koncie. Podczas przygotowywania i pakowania przesyłki każdemu z naszych klientów wysyłamy email potwierdzający zrealizowanie zamówienia oraz zawierający numer przesyłki.

Każdy produkt ma określony czas dostarczenia - zwykle jest to max. 3 dni. Niektóre z produktów są na zamówienie, czas ich realizacji nie przekracza jednak 5 dni. W naszym magazynie znajdują się w znacznej większości produkty dostępne w ciągu 24h. Dokładamy wszelkich starań by pokrycie produktów w stanach magazynowych było 100% , ale mimo to  może zaistnieć sytuacja, że dany produkt nie jest dostępny. W takim przypadku skontaktujemy się z Państwem drogą mailową, bądź telefonicznie aby poinformować o przewidywanym czasie realizacji zamówienia.

Dodatkowe informacje:

  • czas oczekiwania na zapłatę za zamówienie wynosi - 2 dni robocze. Po upływie tego terminu sklep ma prawo anulować zamówienie klienta.
  • kliknięcie na przycisku "Złóż zamówienie" oznacza potwierdzenie zakupu i jest jednoznaczne z zawarciem umowy zakupu.
  • Klient ma prawo do odstąpienia od umowy w ciągu 10 dni od daty złożenia zamówienia. W tym celu wymagana jest forma pisemna odstąpienia przesłana pocztą na adres właściciela sklepu.
  • Klientowi nie przysługuje prawo odstąpienia od umowy w przypadku produktów oznaczonych "na specjalne zamówienie"
  • Sklep zastrzega sobie prawo do anulowania zamówień klientów, którzy w przeszłości nie zastosowali się lub nie stosują się  do ni.n regulaminu sklepu oraz w innych szczególnych przypadkach bez podania przyczyn.


Koszty dostawy

Opłata za dostawę produktów kurierem wynosi 18,00 zł oraz 22 zł przy pobraniu, bez względu na wartość zamówienia, ilość zamówionych produktów, sposobu dostawy czy rodzaju płatności.

Dostawa

Przesyłki wysyłane są codziennie, przy czym złożenie zamówienia do godz. 20-tej  powoduje wysyłkę następnego dnia roboczego. Zamówienia złożone po 20 wysyłane są 2 dni później.

Dostawa kurierem  - przy tej formie dostawy prosimy pamiętać, iż kurierzy doręczają przesyłki od 8 do 17 - zatem najbezpieczniej jako adres dostawy przesyłki podać miejsce, w którym spędza się największą część dnia - miejsce pracy (koniecznie wpisujemy wtedy nazwę firmy  ). Kurier świadczy usługę śledzenia przesyłki. Aby sprawdzić, gdzie aktualnie znajduje się Państwa przesyłka prosimy na stronie przewoźnika wpisać jej numer w pole wyszukiwania przesyłek oraz kliknąć "szukaj". Kurier doręczający Państwu przesyłkę powinien kontaktować się z Państwem telefonicznie, jeśli podali Państwo w zamówieniu numer telefonu. Podczas rozmowy ustali z Państwem termin doręczenia przesyłki. W przypadku nieotrzymania przesyłki w ciągu 2-3 dni od daty otrzymania maila potwierdzającego wysłanie paczki - prosimy o kontakt telefoniczny z oddziałem firmy kurierskiej odpowiadającym miejscu Państwa zamieszkania. Po podaniu numeru listu przewozowego otrzymają Państwo informację na temat paczki. Adresy placówek firmy kurierskiej wraz z numerami telefonów znajdą Państwo na stronie www firmy kurierskiej.
W razie jakichkolwiek problemów z odebraniem przesyłki prosimy o kontakt – pomożemy w zlokalizowaniu przesyłki.

Sposoby płatności

Zlecenie realizacji płatności: Zlecenie wykonuje PayU SA; Dane odbiorcy, tytuł oraz kwota płatności dostarczane są PayU SA przez odbiorcę; Zlecenie jest przekazywane do realizacji po otrzymaniu przez PayU SA Państwa wpłaty. Płatność udostępniana jest odbiorcy w ciągu 1 godziny, nie później niż do końca następnego dnia roboczego; PayU SA nie pobiera opłaty od realizacji usługi.

Płacąc akceptujesz poniższe zasady:

Administratorem Twoich danych osobowych jest PayU S.A. z siedzibą w Poznaniu (60-166), przy ul. Grunwaldzkiej 186. Twoje dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji transakcji płatniczej, powiadamiania Cię o statusie realizacji Twojej płatności, rozpatrywania reklamacji, a także w celu wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na PayU.

Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z PayU w procesie realizacji płatności. W zależności od wybranej przez Ciebie metody płatności mogą to być: banki, instytucje płatnicze, instytucje pożyczkowe, organizacje kart płatniczych, schematy płatnicze), ponadto podmioty wspierające działalność PayU tj. dostawcy infrastruktury IT, dostawcy narzędzi do analizy ryzyka płatności a także podmiotom uprawnionym do ich otrzymania na mocy obowiązujących przepisów prawa, w tym właściwym organom wymiaru sprawiedliwości. Twoje dane mogą zostać udostępnione akceptantom celem poinformowania ich o statusie realizacji płatności. Przysługuje Tobie prawo dostępu do danych, a także do ich sprostowania, ograniczenia ich przetwarzania, zgłoszenia sprzeciwu wobec ich przetwarzania, niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji w tym profilowania oraz do przenoszenia i usunięcia danych. Podanie danych jest dobrowolne jednak niezbędne do realizacji płatności, a brak podania danych może skutkować odrzuceniem płatności. Więcej informacji o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych przez PayU znajdziesz w polityce prywatności PayU na stronie www.payu.pl

Za pobraniem - najpopularniejszy sposób płatności, pieniądze zapłacą Państwo przy odbiorze przesyłki. W przypadku przesyłek dostarczanych przez kuriera płacą Państwo kurierowi.

Przelew bankowy - po złożeniu zamówienia i otrzymaniu automatycznego potwierdzenia jego dokonania, należy poczekać na kolejnego e-maila, w którym wyślemy Państwu numer konta bankowego oraz tytuł płatności. Wiadomości te wysyłamy w dni robocze w godzinach 9-17 (fakt ten jest istotny przy składaniu zamówienia w sobotę lub w niedzielę - wiadomość dotyczącą przelewu otrzymają Państwo dopiero w poniedziałek). Po zaksięgowaniu pieniędzy na koncie realizujemy zamówienie, o czym poinformujemy również e-mailem.

Reklamacje i odstąpienie od umowy

Pomimo bardzo małej ilości reklamacji, dobrze jest wiedzieć, że w naszym internetowym sklepie mają Państwo taką samą gwarancję, jak w sklepie tradycyjnym. W naszym interesie jest jak najszybsze rozpatrzenie reklamacji, więc nie muszą się Państwo obawiać, że proces reklamacyjny będzie trwał dłużej niż to konieczne. Okres gwarancji rozpoczyna się od momentu odebrania przez Państwa produktu. Czas trwania gwarancji określa producent danego produktu.
Reklamacja polega na wysłaniu do nas produktu  wraz z jego opakowaniem, kopii faktury/paragonu lub innego dokumentu potwierdzającego zakup w naszym sklepie ( email z potwierdzeniem złożenia zamówienia, potwierdzenie zapłaty z konta bankowego ) oraz dokładnego opisu zawierającego przyczyny reklamacji wraz z informacjami kontaktowymi/ nr konta bankowego. Poniżej zamieszczamy adres korespondencyjny i do zwrotu reklamowanego towaru:

Miraflores

Ul. Zachodnia 23

05-092 Łomianki

Tel/fax: 606 336 108

Email: kontakt@mirflores.pl

Każda reklamacja zostanie rozpatrzona w ciągu 14 dni. Reklamację proszę składać w formie pisemnej ( list / email ) wysłany na adres sprzedawcy. Koszt przesyłki do sprzedawcy reklamowanego towaru jest po stronie kupującego. Ewentualny zwrot środków pieniężnych za reklamowany towar/ zwrócony towar  wraz z kosztem dostawy nastąpi po rozstrzygnięciu reklamacji/odstąpienia od umowy w ciągu 7 dni od daty decyzji na wskazane przez kupującego konto bankowe.  
Odstąpienie od umowy może nastąpić w ciagu 14 dni od zawarcia umowy w formie pisemnej ( list / email ) wysłany na adres sprzedawcy.

Uszkodzenie przesyłki

Wysyłki towaru z naszego sklepu realizowane są za pośrednictwem przewoźnika DHL. Każdy przewoźnik jest zobowiązany do przestrzegania prawa przewozowego oraz rozporządzenia Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 24 lutego 2006 r. w sprawie ustalania stanu przesyłek oraz postępowania reklamacyjnego. W związku z tym procedury reklamacyjne dotyczące uszkodzonych przesyłek należy zgłaszać do przewoźnika zgodnie z jego procedurą. Procedury dla klientów dotyczących uszkodzenia lub braku przesyłki znajdują się na stronie przewoźnika : https://www.logistics.dhl/pl-pl/home/nasze-dywizje/transport/obsluga-klienta/jak-przygotowac-roszczenie.html
 

Ceny, Promocje

Wszystkie ceny zawierają podatek VAT (23%). Do przesyłki dołączamy fakturę. Wszystkie ceny promocyjnych produktów obowiązują do odwołania, lub do wyczerpania zapasów. Po dokonaniu zamówienia obowiązującą ceną produktu jest cena, za którą produkt został zamówiony, bez względu na późniejsze zmiany.
Promocje oraz oferty specjalne ważne są przez czas określony każdej z promocji.

Ochrona danych osobowych

Polityka prywatności serwisu www.sklep-miraflores.pl

1. Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania i ochrony danych osobowych przekazanych przez Użytkowników w związku z korzystaniem przez nich ze sklepu internetowego www.sklep-miraflores.pl

2. Administratorem danych osobowych zawartych w serwisie jest firma Miraflores Elwira Maj z siedzibą w Adamówek, ul. Zachodnia 23, 05-092 Łomianki, NIP: 769-177-30-84, REGON : 144416424

3. W trosce o bezpieczeństwo powierzonych nam danych opracowaliśmy wewnętrzne procedury i zalecenia, które mają zapobiec udostępnieniu danych osobom nieupoważnionym. Kontrolujemy ich wykonywanie i stale sprawdzamy ich zgodność z odpowiednimi aktami prawnymi - ustawą o ochronie danych osobowych, ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną, a także wszelkiego rodzaju aktach wykonawczych i aktach prawa wspólnotowego.

4. Dane Osobowe przetwarzane są na podstawie zgody wyrażanej przez Użytkownika oraz w przypadkach, w których przepisy prawa upoważniają Administratora do przetwarzania danych osobowych na podstawie przepisów prawa lub w celu realizacji zawartej pomiędzy stronami umowy.

5. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniach w następujący sposób:

  1. poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje
  2. poprzez gromadzenie plików “cookies” [patrz polityka plików “cookies”].

6. Serwis zbiera informacje dobrowolnie podane przez użytkownika.

7. dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza np. w celu dokonania procesu realizacji zamówień, obsługi kontaktu informacyjnego.

8. Dane osobowe pozostawione w serwisie nie zostaną sprzedane ani udostępnione osobom trzecim, zgodnie z przepisami Ustawy o ochronie danych osobowych.

9. Do danych zawartych w formularzu przysługuje wgląd osobie fizycznej, która je tam umieściła. Osoba ta ma również praw do modyfikacji i zaprzestania przetwarzania swoich danych w dowolnym momencie.

10. Zastrzegamy sobie prawo do zmiany w polityce ochrony prywatności serwisu, na które może wpłynąć rozwój technologii internetowej, ewentualne zmiany prawa w zakresie ochrony danych osobowych oraz rozwój naszego serwisu internetowego. O wszelkich zmianach będziemy informować w sposób widoczny i zrozumiały.

11. W Serwisie mogą pojawiać się linki do innych stron internetowych ( np. stron producentów, forów, blogów ). Takie strony internetowe działają niezależnie od Serwisu i nie są w żaden sposób nadzorowane przez serwis www.sklep-miraflores.pl Strony te mogą posiadać własne polityki dotyczące prywatności oraz regulaminy, z którymi zalecamy się zapoznać.

W razie wątpliwości co któregokolwiek z zapisów niniejszej polityki prywatności jesteśmy do dyspozycji - nasze dane znaleźć można w zakładce - KONTAKT.

Rabaty i kupony rabatowe

Sprzedawca oferuje różnego rodzaju rabaty . Każdy rabat nalicza się według określonych reguł.

W przypadku, gdy rabat bądź kupon rabatowy będzie wykorzystany wbrew określonym regułom, sprzedający ma prawo taki rabat, bądź kupon rabatowy anulować. Kupujący zostanie o tym poinformowany i zostanie mu zaoferowana możliwość realizacji zamówienia bez naliczonego kuponu rabatowego, czy też rabatu.

Zasady i warunki zastosowania poszczególnych rabatów są dodane bezpośrednio do konkretnego rabatu (w formie informacji) lub przy rabacie zamieszczony jest link do zakładki, na której zasady zniżki są szczegółowo opisane. W przypadku, gdy dojdzie do jakichś niejasności w interpretacji korzystania z rabatów, obowiązuje interpretacja sprzedawcy.

Każdą zniżkę lub bon można wykorzystać tylko raz, jeśli nie zaznaczono wyraźnie inaczej. W razie wielokrotnego wykorzystania sprzedawca ma prawo odmówić uznania takiej zniżki.

W przypadku gdy wartość kuponu podarunkowego lub rabatowego jest wyższa niż wartość zakupów, nie wypłacamy  różnicy ani nie zwracamy kwoty w formie nowego kuponu. 

 

Anulowanie zamówienia

Zamówienie można anulować e-mailem. Wystarczy podać numer zamówienia i swoje dane kontaktowe.

Każdą zniżkę lub bon można wykorzystać tylko raz, jeśli nie zaznaczono wyraźnie inaczej. W razie wielokrotnego wykorzystania sprzedawca ma prawo odmówić uznania takiej zniżki.

W przypadku gdy wartość kuponu podarunkowego lub rabatowego jest wyższa niż wartość zakupów, nie wypłacamy  różnicy ani nie zwracamy kwoty w formie nowego kuponu. 

 

Program lojalnościowy.

Za każde wydane na zakupy w sklepie www.sklep-miraflores.pl 100 zł klient otrzymuje 10 pkt w programie lojalnościowym. Za zapisanie się do Newslettera otrzymuje się jednorazowo 10 pkt.  Za dodanie opinii o produkcie – 5 pkt za opinię.

Punkty w programie lojalnościowym podlegają przeliczeniu na kwotę rabatu przypisanego do klienta. Po przekroczeniu progu 500 pkt klient będzie mógł płacić kwotą uzyskaną z przelicznika punktów na PLN podczas składania zamówienia. Po wykorzystaniu punktów, kolejne punkty będą naliczały się automatycznie. Płatność punktami nie obowiązuje w przypadku produktów znajdujących się na wyprzedaży.

 


Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl